Sparen voor later

Een spaarrekening is zo geopend. Wat je maandelijks aan geld overhoudt, kun je naar een spaarrekening overmaken en daar veel voordeel uit doen. In dit artikel lichten we enkele spaarvormen toe.

Sparen op een spaarrekening
Op een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden kun je altijd geld storten en spaargeld opnemen. Zit je even krap bij kas, dan kun je meteen bij je geld. Spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden zijn vaak gratis. Je betaalt bij het inleggen en opnemen geen kosten. Daar staat tegenover dat de rente soms iets lager is dan op andere spaarrekeningen.

Bonussparen
Bij bonussparen ontvang je ten eerste basisrente, maar ook nog een bonus over het spaarsaldo als dat een bepaalde tijd op je rekening staat. Het moment waarop je de bonus krijgt, hangt af van de spaarbank en de rekening. Bij sommige spaarbanken kun je uit een flink aantal bonusspaarrekeningen kiezen. Over het algemeen geldt: hoe langer het bedrag op de rekening moet staan om de bonus te ontvangen, hoe hoger de rente wordt. Dit kan dus erg hoog oplopen en voordelig zijn.

Banksparen
Banksparen is nog een relatief nieuwe spaarvariant. Pas sinds 1 januari 2008 bestaat deze vorm van sparen. Over het algemeen is banksparen vooral een goedkope spaarvorm, die je aardig wat belastingvoordeel op kan leveren. Zo kun je de spaarvorm vergelijken met de spaar- of lijfrenteverzekering. Echter zijn de kosten van deze verzekeringen een stuk hoger dan de kosten bij het sparen zelf.

Spaarvormen vergelijken
De drie spaarvormen in dit artikel zijn niet de enige vormen van sparen. Er zijn er nog veel meer. Zoek daarom op internet en in brochures naar meer informatie, als je nog geen juiste spaarvorm gevonden hebt. Vraag ook altijd naar de voorwaarden, want je hebt kunnen lezen dat banken vaak strikte voorwaarden aan sparen stellen. Banken investeren aan de hand van jouw spaargeld in projecten en beleggingen. Het is ook goed om daarvan af te weten. Dan weet je in ieder geval wat er met jouw geld gebeurt als je er even niet bij kan.