Leningen overzichtelijk

Lenen is nog nooit zo makkelijk geweest. Nu we internet hebben kunnen we met een enkele druk op de knop over alle informatie beschikken die we willen hebben. Leningen zijn binnen handbereik. Online kun je veel informatie vinden en zelfs leningen afsluiten. De drempel om geld te lenen is daarom een stuk lager komen te liggen. De komende weken zullen we op deze site enkele leningen eens grondig onder de loep nemen, om zo een eerlijk en onafhankelijk overzicht te kunnen bieden. Want geld lenen blijft, ondanks het gemak, een voorzichtige zaak. Deze keer behandelen we de volgende leningen:

Huurkoop
Huurkoop is ook een vorm van leningen. Een belangrijk verschil is echter dat je geen eigenaar zal worden van hetgeen je met deze lening wil aanschaffen. Het gaat namelijk om huren, in plaats van koper. Dat betekent dat de bank of kredietverstrekker, voor een bepaalde tijd een duurzaam goed, ter beschikking stelt van de kredietnemer. Hiervoor wordt een periodieke vergoeding betaald, die gezien kan worden als huur. Deze huur wordt zodanig berekend, dat aan het einde van de periode de koop doorgaat.

Doorlopend krediet
Een van de meest afgesloten leningen is het doorlopend krediet. Deze lening is bijzonder populair vanwege het gebruiksgemak en haar flexibiliteit. Samen met de bank wordt een kredietsaldo afgesproken, dat op een rekening wordt gestort. Enkel over opgenomen delen hoeft rente betaald te worden. Aflossen kan boetevrij en afgeloste bedragen mogen direct weer opnieuw worden opgenomen. Een handige lening voor mensen die niet precies weten hoeveel geld ze nodig zullen hebben.

Starterslening
Op initiatief van diverse gemeenten en de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), is de starterslening ontstaan. In deze gemeenten wordt aan huishoudens de mogelijkheid geboden een extra bedrag te lenen, zonder dat dit de eerste jaren extra woonlasten met zich meebrengt. Deze lening overbrugt op die manier het verschil tussen de aankoopkosten van een woning en het maximaal te lenen bedrag dat je als starter kunt lenen. Deze lening gaat dan ook gepaard aan een hypotheek.

Lening afsluiten
Je hebt enkele stukjes gelezen over diverse leningen. Dit zijn ze nog lang niet allemaal. Om een compleet overzicht van leningen te vinden, kun je op het internet alle kanten op. Maar misschien vind je het prettiger om die informatie met iemand te bespreken. Banken en kredietverstrekkers staan open voor gesprekken, die je helpen een lening op maat te vinden. Schroom het niet en vraag een afspraak aan.