Sparen op een spaarrekening

Wanneer je besluit te gaan sparen, zet je geld weg voor later. Het kan immers zomaar zo zijn dat je later in je leven ineens geld nodig hebt. Het is fijn om in zo’n geval een aardig appeltje voor de dorst te hebben gespaard. Banken spelen handig in op de vraag van spaarders en geven diverse spaarvormen uit. We zullen er een aantal omschrijven.

Spaarrekening zonder beperkende voorwaarden
De meest bekende vorm van sparen is waarschijnlijk nog wel de spaarrekening. Deze kun je vaak zonder beperkende voorwaarden openen, wat betekent dat je er moeiteloos geld op kunt storten en af kunt halen, wanneer het jou uitkomt. Dat is handig als je geld nodig hebt, want je kunt er zo bij. Deze soort spaarrekeningen zijn vaak gratis. Je hoeft niet te betalen voor het storten en opnemen van geld. Bij een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden ligt de rente vaak wel wat lager.

Duurzaam sparen
Momenteel staat het duurzaam sparen aardig in de belangstelling en is het bijzonder populair. Toch zijn er slechts enkele duurzame spaarbanken. Deze banken bieden wel veel verschillende spaarrekeningen aan. Iedere rekening voor duurzaam sparen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Maar kort gezegd komt het erop neer dat je met duurzaam sparen het hoogste rendement voor jezelf en je omgeving behaalt.

Spaarloon
Spaarloon is een speciale spaarvorm, bedoeld voor werknemers. Een deel van je brutoloon zet je namelijk op een aparte spaarrekening. Na een periode van vier jaar kun je het gespaarde bedrag onbelast opnemen. Bruto wordt dus eigenlijk netto. Soms kun je het saldo eerder van de rekening halen, bijvoorbeeld als je een huis koopt of een premie voor een lijfrenteverzekering betaalt. Hiervoor is het goed om de voorwaarden in te kijken. Mensen die meedoen aan de levensloopregeling, kunnen niet meer meedoen aan de spaarloonregeling.

Banken en sparen
Waarom geven banken eigenlijk een spaarrekening uit? Dat is heel simpel. Zoals je weet krijg jij jaarlijks een rentepercentage over het betaalde bedrag. Dat doet een bank niet omdat ze je aardig vindt. Banken investeren het geld van hun spaarders namelijk in beleggingen, zoals aandelen en obligaties. Als ze daar winst uithalen, gaat dat voor een groot deel naar de bank zelf. Maar om jou te bedanken voor het beschikbaar stellen van je spaarcenten, krijg jij jaarlijks rente over je bedrag. Als het goed gaat met een bank, uit dat zich meestal in hogere rentes.