Vergelijk hypotheken

Een huis kopen gaat in de meeste gevallen gepaard aan een hypotheek. Wie een huis wil kopen, zal een hypotheek af moeten sluiten. Op die manier leen je geld van de bank of hypotheekverstrekker om je huis te kunnen kopen. In de jaren die volgen zul je de hypotheek, in de meeste gevallen, af gaan lossen en een rentepercentage betalen. Wanneer de hypotheek is afgelost, ben je volledig eigenaar van het huis. In dit artikel zullen we een aantal hypotheken toelichten, in de hoop dat het je helpt bij het vinden van de juiste.

Tophypotheek
Een tophypotheek is een hypothecaire lening voor een bedrag van meer dan 90% van de executiewaarde van de woning. Bij meer dan 100% wordt er vaak gesproken van een supertophypotheek. In de praktijk worden tophypotheken verstrekt tot 125% van de executiewaarde. De bedoeling daarvan is dat de aankoopsom van het huis en de transactiekosten uit de lening betaald kunnen worden. Een hypotheeklening boven 90% van de executiewaarde kan extra riskant zijn voor de bank wanneer de huizenkoper onvoldoende buffers heeft om tegenslag op te vangen.

Overbruggingshypotheek
Een overbruggingshypotheek is een vorm van hypotheken waarbij de cliënt de overwaarde van zijn oude huis leent, om deze in zijn nieuwe huis te kunnen inbrengen. Deze hypotheek wordt afgelost met de opbrengst van de verkoop van de oude woning. Deze hypotheek overbrugt de periode tussen het aangaan van de hypotheek op het nieuwe huis en de aflossing van de hypotheek van het oude huis.

Startershypotheek
De startershypotheek is geen gewone hypotheek. Wanneer je nog aan het begin van je professionele carrière staat, ligt je loon vaak wat lager. Met de startershypotheek kun je daarom meer lenen dan je denkt. De startershypotheek houdt er rekening mee dat je in de toekomst meer gaat verdienen. Hierdoor kun je dus een hogere hypotheek afsluiten dan op basis van je huidige loon mogelijk zou zijn.

Advies
Je hebt nu een klein beetje een beeld van enkele hypotheken. De komende weken zullen we nog meer hypotheken de revue laten passeren, zodat je een nog duidelijker beeld krijgt van wat de hypotheken kunnen doen. Ook raden we je aan om advies te vragen bij banken en hypotheekverstrekkers. Daar kunnen ze je het beste helpen bij het vinden van de juiste hypotheek.