Geld en zo

Alle informatie die van belang kan zijn over geldzaken vind je hier. We lichten leningen en hypotheken toe, doen uit de doeken welke spaarvormen en beleggingsfondsen er zijn en laten je de risico’s van geld zien.

Rentetarieven
Bij leningen, hypotheken, spaarvormen en beleggingen krijg je altijd te maken met rentetarieven. Het is altijd de kunst om een lening en hypotheek af te sluiten terwijl de rente gunstig is. Bij sparen is een hoge rente vaak mooi meegenomen, omdat je dan meer betaald krijgt over je gespaarde vermogen. Vergelijk daarom altijd de rentetarieven van verschillende banken met elkaar. Houd ze een tijdje in de gaten en als je zeker bent dat je de rentetarieven kunt waarderen, kun je besluiten met een bank in zee te gaan. De rentetarieven zijn niet alleen bij banken terug te vinden. Op het internet kun je ook een duidelijk overzicht aantreffen van verschillende rentetarieven. Op deze website zul je die informatie ook tot je beschikking hebben, via een onafhankelijke partij.

Risico’s bij verzekeren
Ook aan verzekeren zitten risico’s, en wel aan twee kanten. Je kunt te weinig verzekerd hebben, maar ook teveel. Wanneer je te weinig verzekerd hebt, kom je voor veel zaken niet in aanmerkingen. Net als leningen worden ook verzekeringen altijd heel mooi op papier gezet. Maar wanneer je dan een uitkering voor het een of het ander vraagt, wijzen de heren en dames van de maatschappij je op de kleine letters en ben je onderverzekerd. Dan kun je fluiten naar de uitkering, terwijl je wel al die tijd premie hebt betaald. Over verzekeren kan ook. In dat geval heb je, door een mix van verzekeringen, jezelf dubbel verzekerd of verzeker je je voor rubrieken waar je helemaal niet mee in aanmerking komt. Het is dan ook goed om bij één verzekeringsmaatschappij te blijven, zodat je het overzicht makkelijker kan bewaren.

Creditcards of niet?
Een creditcard is in feite ook een lening. Aan de hand van de creditcard kun je betalen. Dat geld wordt niet van je rekening afgeschreven, maar geleend bij de creditcardmaatschappij. Dat betekent dat je hier ook rente over moet betalen. Dus het is niet altijd handig om alles maar met een creditcard te betalen. Zeker wanneer je zelf voldoende financiële middelen hebt, adviseren wij gewoon met je pinpas te betalen. Zo voorkom je dat je op een dag geconfronteerd wordt met hoge rentebedragen. Een creditcard is wel heel handig wanneer je veel in het buitenland bent en niet zeker weet of je pinpas daar zal werken. In dat geval kun je een creditcard aanschaffen die ook nog andere voordelen biedt, zoals een automatische reisverzekering bijvoorbeeld.

Lees de kleine letters
De afgelopen alinea’s zijn de leningen, beleggingen, hypotheken, rentetarieven en spaarvormen je om de oren gevlogen. Wanneer je van plan bent jezelf een financieel product aan te laten meten, ben je voorzien van informatie. Je kunt zelf het beste bepalen of je genoeg informatie hebt. Is dat niet het geval, neem dan de tijd om nog meer verdieping te zoeken. Als laatst willen we je waarschuwen om altijd te letten op de kleine lettertjes. In contracten en overeenkomsten worden vaak mooie termen gebruikt, maar zorg dat je precies weet wat ze betekenen. Want het is straks jouw handtekening die eronder moet staan!