Geld en zo

Alle informatie die van belang kan zijn over geldzaken vind je hier. We lichten leningen en hypotheken toe, doen uit de doeken welke spaarvormen en beleggingsfondsen er zijn en laten je de risico’s van geld zien.

Sparen
Een goede keuze is om geld te sparen. Banken bieden vaak verschillende spaarvormen aan, die allemaal hun voor- en hun nadelen hebben. Je moet altijd voor ogen houden dat banken ook winst willen maken. Dat doen ze aan de hand van leningen en hypotheken, maar ook aan de hand van spaarvormen. Het geld dat jij spaart, mag een bank gebruiken om te beleggen. Daar kunnen ze jou dan weer rente mee betalen. Maar wanneer je je spaargeld te snel weer op wil nemen, kunnen daar consequenties aanzitten. Vraag dus altijd naar de voorwaarden als je besluit te gaan sparen. Zo voorkom je dat je later voor verrassingen komt te staan.

Notering bij het BKR
Wie een lening bij een bank of erkende kredietverstrekker afsluit, zal worden bijgehouden bij het BKR. Dit is het Bureau Krediet Registratie, gevestigd in Tiel. Het BKR houdt bij wie een lening afsluit en of deze wordt terugbetaald. Wanneer de terugbetaling problemen oplevert, krijgt de lener in kwestie een zogenaamde negatieve BKR codering. Banken en kredietverstrekkers worden dan op voorhand gewaarschuwd als deze persoon een lening bij hen af wenst te sluiten. In dat geval mogen banken de lening weigeren. Voor iemand met een BKR codering is het vaak moeilijk om een nieuwe lening of een hypotheek te vinden.

Dalende rente bij hypotheek
De meeste mensen die een hypotheek afsluiten, laten de rente voor een bepaalde tijd vastleggen. Dat biedt zekerheid. Zeker als er een goed rentetarief geldt, is het een voordeel om die vast te kunnen laten leggen. Maar wat als de rente daalt terwijl je hem net hebt laten vastleggen? In dat geval zullen veel mensen de lagere rente aan willen gaan, maar moeten ze een boete betalen. En dat schrikt mensen af. Want een boete klinkt als teveel betalen. Maar dat is niet altijd zo. Het beste is om in zo’n geval een sommetje te maken. Reken uit wat je kwijt zou zijn als je de hypotheek aflost tegen de huidige rente. Als dit meer is dan de boete, kun je overwegen om die boete voor lief te nemen, maar wel tegen een gunstiger tarief te gaan aflossen. Dan betaalt die boete zich gedurende de looptijd vanzelf weer terug.

Geldzaken overzichtelijk maken
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er nogal wat geldzaken op te noemen. Met leningen, hypotheken, beleggingen, verzekeringen en spaarvormen heb je slechts het topje van de ijsberg gehad. Wanneer je dieper op die thema’s ingaat, zul je merken dat het steeds ingewikkelder wordt. Om die reden is het goed om geldzaken zo inzichtelijk mogelijk te maken. Zorg ervoor dat je altijd weet waar je mee bezig bent en voorkom dat je in de financiĆ«le problemen raakt.