Hypotheken vergelijken

Hypotheken vliegen je om de oren als je op zoek bent naar een huis. Omdat de meeste mensen niet in staat zijn zomaar een huis te kopen, zullen ze een hypotheek af moeten sluiten. Je kunt een hypotheek zien als een lening, die je gedurende een tiental jaar af zult lossen. Tevens betaal je een percentage aan rente over het geleende vermogen. Aan het eind van de looptijd is de hypotheek afgelost en het huis van jou. In dit artikel besteden we aandacht aan enkele hypotheken.

Tophypotheek
Een tophypotheek is een hypothecaire lening voor een bedrag van meer dan 90% van de executiewaarde van de woning. Bij meer dan 100% wordt er vaak gesproken van een supertophypotheek. In de praktijk worden tophypotheken verstrekt tot 125% van de executiewaarde. De bedoeling daarvan is dat de aankoopsom van het huis en de transactiekosten uit de lening betaald kunnen worden. Een hypotheeklening boven 90% van de executiewaarde kan extra riskant zijn voor de bank wanneer de huizenkoper onvoldoende buffers heeft om tegenslag op te vangen.

Beleggingshypotheek met beleggingen
De beleggingshypotheek met beleggingen betreft een levenshypotheek, waarbij naast de aflosvrije lening ook een kapitaalverzekering loopt . Vaak gaat het om een gemengde levensverzekering; dekking bij overlijden en bij leven. Daarin wordt gespaard voor een aflossing aan het einde van de looptijd van de lening, meestal dertig jaar. Het spaarvermogen in de verzekering wordt belegd in effecten. Dit gebeurt aan de hand van fondsen van de verzekeraar, zodat de beleggersrol van de geldnemer beperkt is tot het kiezen van de fondsen die de verzekeraar in de verzekering aanbiedt.

Klimaathypotheek
Met deze hypotheekvorm kun je geld lenen tegen een zeer aantrekkelijke rente, bedoeld voor het duurzaam bouwen of verbouwen van een eigen woning. Zo heb je, met een lagere rente over dat deel van de hypotheek dat bestemd is voor duurzaamheid en een structureel lagere energierekening, dubbel financieel voordeel. De rentekorting krijg je over het deel van de hypotheek dat je gebruikt voor een milieuvriendelijke verbouwing, bijvoorbeeld voor het laten zetten van dubbel glas, het vervangen van een ketel, het isoleren van een dak of het plaatsen van zonnecollectoren. Je kunt rekenen op een rentekorting van maximaal 1%. De hypotheekrente bedraagt momenteel zo'n 4,5 à 5%. Vooral kopers van milieuvriendelijke nieuwbouwwoningen zullen naar verwachting fors gaan profiteren van de klimaathypotheek.

Hypotheekadvies
Je hebt drie hypotheekvormen met elkaar kunnen vergelijken via dit artikel. De komende weken zullen we je nog meer op de hoogte houden van andere hypotheken. Toch is het raadzaam om, wanneer je van plan bent een hypotheek af te sluiten, in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Hij of zij zal je meer kunnen vertellen over de hypotheek die het beste bij jouw situatie past.