Sparen voor later

Een spaarrekening is zo geopend. Wat je maandelijks aan geld overhoudt, kun je naar een spaarrekening overmaken en daar veel voordeel uit doen. In dit artikel lichten we enkele spaarvormen toe.

Op een spaarrekening
Je kunt een spaarrekening openen zonder beperkende voorwaarden. Dat betekent dat je er altijd geld op kunt storten, maar het er ook altijd weer af kan halen. Dat is handig, want als je even krap bij kas zit, kun je direct bij het geld. Spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden kunnen in veel gevallen gratis zijn. Je betaalt dan niets bij het storten en opnemen. Wel is in zo’n geval de rente vaak iets lager dan bij andere spaarvormen.

Klimrente spaarrekening
Slechts een beperkt aantal banken biedt de klimrente spaarrekening aan. Het idee achter de klimrente spaarrekening is hoe langer het geld op de rekening staat, hoe hoger de spaarrente wordt. Deze rente kan flink klimmen, zeker in het laatste jaar waarin je spaart. Begin niet zomaar met klimrente sparen. Het is aan te raden om eerst alle rekeningen met elkaar te vergelijken. Open ook alleen een rekening bij een bank die goede voorwaarden biedt.

Levensloopregeling
De levensloopregeling is bedoeld om werknemers te laten sparen voor tussentijds verlof. Je kunt maximaal 12% van je salaris op een aparte spaarrekening laten zetten. Daar betaal je dan geen belasting over. Als je verlof opneemt, kun je het geld laten overboeken van de spaarrekening naar je eigen rekening. Bij de levensloopregeling geldt de voorwaarde dat je er alleen aan mee kunt doen als je niet meedoet aan de spaarloonregeling.

Spaarrekening openen
Je hebt drie spaarvormen met elkaar vergeleken. Als je een idee hebt om een spaarrekening te openen is het raadzaam om eerst de verschillende banken met elkaar te vergelijken. Net als bij leningen en hypotheken is de opzet en bedoeling vaak hetzelfde, maar zijn er ook altijd wat kleine verschillen. Onder andere in de rentetarieven. Vraag altijd bij bekenden of zij een spaarrekening hebben en wat hun ervaringen zijn. Zo heb je uit betrouwbare hand de eerste informatie. Dit kan je later nog van pas komen.