Hypotheken overzichtelijk

Wie een huis wil kopen, ontkomt er meestal niet aan om een hypotheek af te sluiten. De kosten voor een huis bedragen vaak enkele tonnen. Die kan niet iedereen zomaar opbrengen en daarom is er de hypotheek. Een hypotheek is in feite een lening om je woning te betalen. Gedurende de looptijd los je maandelijks een deel van de hypotheek af en betaal je rente over het openstaande bedrag. Omdat er meerdere hypotheken zijn, lichten we er hier een aantal toe.

Tophypotheek
Een tophypotheek is een hypothecaire lening voor een bedrag van meer dan 90% van de executiewaarde van de woning. Bij meer dan 100% wordt er vaak gesproken van een supertophypotheek. In de praktijk worden tophypotheken verstrekt tot 125% van de executiewaarde. De bedoeling daarvan is dat de aankoopsom van het huis en de transactiekosten uit de lening betaald kunnen worden. Een hypotheeklening boven 90% van de executiewaarde kan extra riskant zijn voor de bank wanneer de huizenkoper onvoldoende buffers heeft om tegenslag op te vangen.

Beleggingshypotheek met effecten
De beleggingshypotheek met effecten kan worden gezien als een aflosvrije lening, met een daaraan verpand effectendepot. Dit kan een door geldnemer zelf opgebouwde beleggingsportefeuille zijn. Het kan ook een belegrekening zijn waar bij aanvang van de lening een storting op wordt gedaan. Bij het aangaan van de lening wordt naast de hypotheekakte ook een akte van verpanding getekend, waardoor de geldnemer niet zonder meer aan het belegde vermogen kan komen.

Seniorenhypotheek
De senioren hypotheek is er voor mensen met een pensioen of VUT regeling die en eigen huis bezitten. Deze hypotheek zorgt er voor dat je in je eigen huis kunt blijven wonen en over extra geld kunt beschikken zonder dat je het huis hoeft te verkopen. Je vult je maandelijkse pensioen of uitkering aan met de hypotheek van je huis. De nieuwe hypotheek is niet hoger dan de taxatie waarde van het huis.

Hypotheekadvies
Je hebt drie hypotheekvormen met elkaar kunnen vergelijken via dit artikel. De komende weken zullen we je nog meer op de hoogte houden van andere hypotheken. Toch is het raadzaam om, wanneer je van plan bent een hypotheek af te sluiten, in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Hij of zij zal je meer kunnen vertellen over de hypotheek die het beste bij jouw situatie past.