Op zoek naar leningen

In de loop der jaren is het aantal leningen dat wordt afgesloten fors toegenomen. De economische crisis is voor veel mensen een reden geweest om geld te lenen. Ook nu de crisis enigszins voorbij is, worden er nog veel leningen afgesloten. Geld lenen is gemakkelijk, betrouwbaar en in de meeste gevallen in een handomdraai geregeld. Omdat er veel leningen zijn, bieden we hier een overzicht van enkele leningen. Sommige zijn veelvoorkomend, over anderen hoor je nauwelijks iets. In dit artikelen behandelen we de volgende leningen:

Effectenkrediet
Het effectenkrediet is een lening die effecten als onderpand heeft. Dit is vrijwel vergelijkbaar aan een rekening-courantkrediet. De effecten worden aan de bank in onderpand gegeven, gedurende de looptijd van de lening. Zo wordt ook een pandovereenkomst getekend. Het maximum te lenen bedrag hangt af van een afgesproken maximum en van de dekkingswaarde van de effecten. Uiteraard kan die waarde stijgen of dalen. Zodra er sprake is van daling, zal de bank de cliƫnt vragen om op korte termijn geld bij te storten. Wanneer dat dit gebeurt, zal de bank de effecten beginnen te liquideren.

Doorlopend krediet
Een van de meest afgesloten leningen is het doorlopend krediet. Deze lening is bijzonder populair vanwege het gebruiksgemak en haar flexibiliteit. Samen met de bank wordt een kredietsaldo afgesproken, dat op een rekening wordt gestort. Enkel over opgenomen delen hoeft rente betaald te worden. Aflossen kan boetevrij en afgeloste bedragen mogen direct weer opnieuw worden opgenomen. Een handige lening voor mensen die niet precies weten hoeveel geld ze nodig zullen hebben.

Starterslening
Op initiatief van diverse gemeenten en de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), is de starterslening ontstaan. In deze gemeenten wordt aan huishoudens de mogelijkheid geboden een extra bedrag te lenen, zonder dat dit de eerste jaren extra woonlasten met zich meebrengt. Deze lening overbrugt op die manier het verschil tussen de aankoopkosten van een woning en het maximaal te lenen bedrag dat je als starter kunt lenen. Deze lening gaat dan ook gepaard aan een hypotheek.

Advies
Bovenstaande informatie dient als advies bij het vinden van de juiste lening. Om nog beter voorbereid te worden kun je op het internet op zoek naar meer informatie. Via deze website hopen we dat die informatie binnen handbereik ligt. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd bij een bank of kredietverstrekker langs gaan. Zij zullen je informatie kunnen geven die van toepassing is op je eigen situatie.