Verantwoorde geldzaken

Wie geld leent, spaart of belegt wil graag verantwoord zaken doen. Daarom gaan we in de komende weken artikelen plaatsen over allerlei soorten geldzaken. Beleggingen, leningen, hypotheken en veel meer. Aan de hand van deze artikelen hopen we je te kunnen voorzien van nuttige informatie.

Beleggingen
Je hebt geld en je wil er wat mee. Wat alleen op de bank laten staan om rente te vangen, vind je helemaal niks. In dat geval zou je kunnen overwegen om het geld te gaan beleggen. Beleggen betekent dat je geld ergens in stopt, met als doel er meer van te maken. Dat wil niet zeggen dat iedere belegging succesvol is. Soms beleg je verkeerd en ben je al je geld kwijt. Om die reden raden we je aan de informatie over beleggingen serieus door te nemen en alleen te beleggen als je er voor de volle honderd procent achterstaat. Wat we ook aanraden is niet gelijk al je geld te beleggen, maar een flink deel te bewaren. Zo weet je zeker dat als het uit de hand loopt, je altijd nog wat achter de hand hebt.

Verstandig sparen
Je geld sparen is doorgaans een handige keuze. Echter, wanneer je veel spaargeld hebt, zul je hier ook jaarlijks een percentage belasting over moeten betalen. Wat dat betreft zou je kunnen kijken welke spaarvorm een goede optie is. Banken willen graag dat je bij hen komt sparen, want zij beleggen jouw spaargeld om er winst uit te halen. Het is goed om dit te beseffen. Er zijn verschillende spaarvormen, zoals het spaardeposito (met een vaste rente en looptijd) en een vrije of niet vrije opneembare spaarrekening. Bij de bank kunnen ze je hier nog veel meer over vertellen.

Registratie van BKR
Wat nu als je een lening hebt afgesloten en deze niet terug kan betalen? De restschuld blijft staan en neemt zelfs toe, maar je hebt geen middelen om de lening af te betalen. In dat geval wordt er een registratie gemaakt bij het BKR. Je krijgt hier het stempel van een negatieve BKR codering, wat betekent dat je genoteerd staat als iemand die zijn leningen niet heeft afbetaald. Daar blijft het niet bij, want je zult incassobureaus op je dak krijgen. De bank zal net zolang doorgaan met spullen afpakken, tot het geleende vermogen is afgelost. Daarna blijf je zitten met een negatieve BKR codering en wordt het heel moeilijk om ergens anders een lening af te sluiten.

Geldzaken overzichtelijk maken
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er nogal wat geldzaken op te noemen. Met leningen, hypotheken, beleggingen, verzekeringen en spaarvormen heb je slechts het topje van de ijsberg gehad. Wanneer je dieper op die thema’s ingaat, zul je merken dat het steeds ingewikkelder wordt. Om die reden is het goed om geldzaken zo inzichtelijk mogelijk te maken. Zorg ervoor dat je altijd weet waar je mee bezig bent en voorkom dat je in de financiĆ«le problemen raakt.