Verschillende spaarvormen

Er zijn veel verschillende vormen van sparen. Alle vormen sluiten aan bij specifieke wensen en behoeften van de spaarders. Banken doen er alles aan om het de spaarders naar de zin te maken, want ook zij halen voordeel uit het spaargedrag van hun cliƫnten.

Op een spaarrekening
Je kunt een spaarrekening openen zonder beperkende voorwaarden. Dat betekent dat je er altijd geld op kunt storten, maar het er ook altijd weer af kan halen. Dat is handig, want als je even krap bij kas zit, kun je direct bij het geld. Spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden kunnen in veel gevallen gratis zijn. Je betaalt dan niets bij het storten en opnemen. Wel is in zo’n geval de rente vaak iets lager dan bij andere spaarvormen.

De klimrente spaarrekening
De klimrente spaarrekening wordt slechts door enkele banken aangeboden. De klimrente spaarrekening betekent kort gezegd dat je rente hoger wordt naarmate je geld langer op de rekening staat. Zo kan de rente behoorlijk oplopen, zeker in de laatste spaarperiode. Het is wel aan te raden om de voorwaarden van verschillende banken met elkaar te vergelijken, alvorens een spaarrekening te openen. Onderling willen de voorwaarden namelijk nogal eens verschillen.

Spaarverzekering
Aan de hand van de spaarverzekering bouw je kapitaal op bij een verzekeraar. De verzekeraar keert dit bedrag uit op een afgesproken einddatum. Maar als je dat graag wil, kan de spaarverzekering ook uitkeren bij overlijden voor de einddatum. Daar betaal je maandelijks of jaarlijks een premie voor. De premie kun je vervolgens weer beleggen in beleggingsfondsen. Ook kun je geld sparen voor een gegarandeerde opbrengst op de einddatum. De spaarverzekering wordt ook wel kapitaalverzekering genoemd.

Wel of niet sparen
Sparen is nooit verkeerd. Een catastrofe zoals bij de DSB zal zich, als alles goed is, niet snel herhalen. Toch is het verstandig om altijd voorzichtig te zijn, want uit het DSB-verhaal is gebleken dat ook banken grote fouten kunnen maken en dat niets gegarandeerd is. Als je spaart word je daarvoor beloond aan de hand van rente. Over het gespaarde vermogen krijg je een bepaald percentage per jaar, afhankelijk van de successen van de bank. Als je meer informatie over een bepaalde spaarvorm wil, kun je het beste in gesprek gaan met een adviseur.