De juiste hypotheek

Als je op het punt staat een huis te kopen, zul je veelal een hypotheek moeten afsluiten. Een hypotheek is een soort van lening, die je in staat stelt om het gewenste huis te kopen. Het geld leen je van de bank of hypotheekverstrekker en betaal je gedurende een looptijd van enkele tientallen jaren terug. Maandelijks los je een deel hypotheek af en betaal je rente. Er zijn een flink aantal hypotheken. In dit artikel lichten we er enkele toe.

Bankspaarhypotheek
Bij de bankspaarhypotheek gaat de hypothecaire lening gepaard aan een spaarrekening. Het spaarbedrag wordt op een geblokkeerde rekening bij een bank gestort. Dit is de bankspaarrekening. Het spaartegoed is pas na een bepaalde tijd en voor bepaalde doelen op te nemen, in hoofdzaak voor het aflossen van de hypotheek. Echter kan er ook overeengekomen worden om het geld te gebruiken als aanvulling op een pensioentekort of om een uitvaart te bekostigen.

Krediethypotheek
Een krediethypotheek kan gezien worden als een krediet in rekening-courant, met een hypothecair onderpand. Daarom wordt deze hypotheek ook wel een rekening-couranthypotheek genoemd. Tijdens de looptijd van de hypotheek kan tot een overeengekomen maximum geld worden opgenomen, worden afgelost en weer opnieuw worden opgenomen. De rente wordt alleen berekend over het bedrag dat ook echt is opgenomen. Het rentetarief is variabel.

Klimaathypotheek
Met deze hypotheekvorm kun je geld lenen tegen een zeer aantrekkelijke rente, bedoeld voor het duurzaam bouwen of verbouwen van een eigen woning. Zo heb je, met een lagere rente over dat deel van de hypotheek dat bestemd is voor duurzaamheid en een structureel lagere energierekening, dubbel financieel voordeel. De rentekorting krijg je over het deel van de hypotheek dat je gebruikt voor een milieuvriendelijke verbouwing, bijvoorbeeld voor het laten zetten van dubbel glas, het vervangen van een ketel, het isoleren van een dak of het plaatsen van zonnecollectoren. Je kunt rekenen op een rentekorting van maximaal 1%. De hypotheekrente bedraagt momenteel zo'n 4,5 à 5%. Vooral kopers van milieuvriendelijke nieuwbouwwoningen zullen naar verwachting fors gaan profiteren van de klimaathypotheek.

Advies
Je hebt nu een klein beetje een beeld van enkele hypotheken. De komende weken zullen we nog meer hypotheken de revue laten passeren, zodat je een nog duidelijker beeld krijgt van wat de hypotheken kunnen doen. Ook raden we je aan om advies te vragen bij banken en hypotheekverstrekkers. Daar kunnen ze je het beste helpen bij het vinden van de juiste hypotheek.