Verschillende spaarvormen

Er zijn veel verschillende vormen van sparen. Alle vormen sluiten aan bij specifieke wensen en behoeften van de spaarders. Banken doen er alles aan om het de spaarders naar de zin te maken, want ook zij halen voordeel uit het spaargedrag van hun cliƫnten.

De spaarrekening
Een spaarrekening zonder beperkende voorwaarde is bij elke bank af te sluiten en wordt vaak als bijzonder flexibel beschouwd. Het houdt in dat je zonder te betalen geld kan storten en op kan nemen van je spaarrekening. Dat kan van pas komen wanneer je ineens veel geld nodig hebt, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto of het volgen van een studie. Daar staat wel tegenover dat je weinig rente over het geld betaald krijgt.

Duurzaam sparen
Momenteel staat het duurzaam sparen aardig in de belangstelling en is het bijzonder populair. Toch zijn er slechts enkele duurzame spaarbanken. Deze banken bieden wel veel verschillende spaarrekeningen aan. Iedere rekening voor duurzaam sparen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Maar kort gezegd komt het erop neer dat je met duurzaam sparen het hoogste rendement voor jezelf en je omgeving behaalt.

Banksparen
Banksparen bestaat sinds 1 januari 2008. Banksparen is een vrij goedkope manier van sparen met aardig wat belastingvoordeel. Je kunt banksparen vergelijken met de spaar- en lijfrenteverzekering die sommige verzekeraars aanbieden. Je kunt dus ook profiteren van een flink fiscaal voordeel. Wel zijn de kosten van banken vaak een stuk lager dan de kosten van een verzekeraar en daardoor dus een stuk voordeliger.

Spaarvormen vergelijken
De drie spaarvormen in dit artikel zijn niet de enige vormen van sparen. Er zijn er nog veel meer. Zoek daarom op internet en in brochures naar meer informatie, als je nog geen juiste spaarvorm gevonden hebt. Vraag ook altijd naar de voorwaarden, want je hebt kunnen lezen dat banken vaak strikte voorwaarden aan sparen stellen. Banken investeren aan de hand van jouw spaargeld in projecten en beleggingen. Het is ook goed om daarvan af te weten. Dan weet je in ieder geval wat er met jouw geld gebeurt als je er even niet bij kan.