Een hypotheek kiezen

Een hypotheek dekt de kosten van een woning. De meeste mensen die een eigen huis willen kopen, hebben een hypotheek nodig. De kosten van een woning zijn nu eenmaal erg hoog. Een hypotheek kan gezien worden als een lening, die je in de loop van dertig tot veertig jaar terugbetaalt. Maandelijks los je een deel van de hypotheek af en betaal je rente. Omdat er nogal wat hypotheken zijn, biedt dit artikel hulp bij het zoeken ervan door er drie toe te lichten.

Spaarhypotheek
De spaarhypotheek is een hypotheek die uit twee delen bestaat. Het gaat om een hypothecaire lening en een spaarverzekering. Wie een spaarhypotheek heeft, betaalt maandelijks aan twee rekeningen: één voor de lening, waarvoer rente betaald wordt en één voor de spaarrekening, waar het kapitaal opgebouwd wordt. Met het opgebouwde kapitaal wordt uiteindelijk, na zo’n dertig jaar, de hypotheek in één keer afgelost.

Overbruggingshypotheek
Een overbruggingshypotheek is een vorm van hypotheken waarbij de cliënt de overwaarde van zijn oude huis leent, om deze in zijn nieuwe huis te kunnen inbrengen. Deze hypotheek wordt afgelost met de opbrengst van de verkoop van de oude woning. Deze hypotheek overbrugt de periode tussen het aangaan van de hypotheek op het nieuwe huis en de aflossing van de hypotheek van het oude huis.

Klimaathypotheek
Met deze hypotheekvorm kun je geld lenen tegen een zeer aantrekkelijke rente, bedoeld voor het duurzaam bouwen of verbouwen van een eigen woning. Zo heb je, met een lagere rente over dat deel van de hypotheek dat bestemd is voor duurzaamheid en een structureel lagere energierekening, dubbel financieel voordeel. De rentekorting krijg je over het deel van de hypotheek dat je gebruikt voor een milieuvriendelijke verbouwing, bijvoorbeeld voor het laten zetten van dubbel glas, het vervangen van een ketel, het isoleren van een dak of het plaatsen van zonnecollectoren. Je kunt rekenen op een rentekorting van maximaal 1%. De hypotheekrente bedraagt momenteel zo'n 4,5 à 5%. Vooral kopers van milieuvriendelijke nieuwbouwwoningen zullen naar verwachting fors gaan profiteren van de klimaathypotheek.

Oriëntatie
Dit artikel diende als oriëntatie bij het vinden van de geschikte hypotheek. De komende weken zullen we proberen je nog meer op de hoogte te brengen van de verschillende hypotheken. Wanneer je serieus van plan bent een hypotheek af te sluiten, adviseren we je contact op te nemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Deze persoon kan je meer vertellen over alle hypotheekvormen en een hypotheek zoeken die het beste bij jouw situatie past.