Spaarrekening

Je kunt geld sparen op een spaarrekening. Dan zet je geld aan de kant voor een later moment. Veel mensen openen voor hun kinderen een spaarrekening, zodat ze later zorgeloos kunnen gaan studeren. In dit artikel zullen we een aantal spaarvarianten bespreken.

Spaarrekening
Een spaarrekening zonder beperkende voorwaarde is de meest gekozen spaarvorm. Je kunt er dan ook bij elke bank voor terecht. De spaarrekening houdt in dat je zonder betaling geld op kan nemen en kan storten. Dat maakt deze spaarrekening erg flexibel. Op momenten dat je geld nodig hebt, kun je het zo opnemen. Wel betekent het dat de rente vaak een stuk lager ligt dan bij andere spaarvormen.

Bonusspaarrekening
Bonussparen heeft een groot voordeel, namelijk dat de bank je beloont als je niet aan het opgespaarde geld op je rekening komt. Op die manier ontvang je dus een hogere rente op het saldo op je spaarrekening. Maar toch ben je ook heel flexibel omdat je altijd aan je spaargeld kunt komen. De bank beloont je in principe voor je spaarzin. Vanwege het grote aantal verschillende bonusspaarrekeningen is het wel zo handig om van tevoren naar de voorwaarden van de bonusspaarrekening te informeren.

Spaarloon
Spaarloon is een speciale spaarvorm, bedoeld voor werknemers. Een deel van je brutoloon zet je namelijk op een aparte spaarrekening. Na een periode van vier jaar kun je het gespaarde bedrag onbelast opnemen. Bruto wordt dus eigenlijk netto. Soms kun je het saldo eerder van de rekening halen, bijvoorbeeld als je een huis koopt of een premie voor een lijfrenteverzekering betaalt. Hiervoor is het goed om de voorwaarden in te kijken. Mensen die meedoen aan de levensloopregeling, kunnen niet meer meedoen aan de spaarloonregeling.

Het idee achter spaarrekeningen
Een spaarrekening is er niet zonder reden. Banken zijn ook commercieel ingesteld en hebben er veel voor over om wist te maken. Een van de manieren waarop banken winst maken is door geld te beleggen en te investeren in, hopelijk, winstgevende projecten. Dat geld moet ergens vandaan komen. Ze plukken het geld van de spaarrekeningen. Daar merk je als spaarder vrijwel niets van. Er zijn immers goede afspraken gemaakt. Zo kom jij niet aan het geld en zal de bank je op de hoogte houden van de stand van zaken. Wanneer de bank winst maakt, wordt het geld weer teruggestort op de rekening en kunnen ze je belonen middels een rentepercentage.