Verantwoorde geldzaken

Wie geld leent, spaart of belegt wil graag verantwoord zaken doen. Daarom gaan we in de komende weken artikelen plaatsen over allerlei soorten geldzaken. Beleggingen, leningen, hypotheken en veel meer. Aan de hand van deze artikelen hopen we je te kunnen voorzien van nuttige informatie.

Soorten leningen
Er zijn heel veel soorten leningen, die inspelen op de vraag van mensen. In de basis heb je voornamelijk het doorlopend krediet en de persoonlijke leningen. Deze twee leenvormen worden het meest aangeboden. Daarnaast heb je allerlei leningen die inspelen op persoonlijke behoeften. Enkele voorbeelden zijn de studentenlening (speciaal voor studenten), het pluskrediet (voor mensen ouder dan zestig jaar), het woz krediet (een lening gebaseerd op de woz waarde van een woning) en de flitslening (voor mensen die in korte tijd geld willen lenen). Deze leningen hebben allemaal hun voor- en hun nadelen. We raden je dan ook aan om de artikelen over leningen op onze site goed door te nemen, zodat je van tevoren weet waar je aan begint.

Risico’s van geld lenen
Aan het lenen van geld kleven talloze risico’s. Omdat veel advertenties het erg mooi weten te brengen, zou je soms zeggen dat lenen voordeliger is dan niet lenen. En dat is een grote valkuil, want met een lening betaal je altijd. Geld lenen zal nooit gratis zijn, want banken willen ook verdienen. Daarom raden we je aan om te zoeken naar de risico’s van leningen en pas echt te lenen wanneer je niet anders kan. Zoek naar geschikte informatie en bepaal pas dan welke lening je af wil sluiten. Ook kun je de Risicometer Leningen toepassen, om te kijken wat een lening met jouw situatie in zal houden.

Verkeerde investeringen
Helaas komt het vaak genoeg voor dat mensen de boot ingaan met een investering. In de meest extreme gevallen verdwijnen zowel het ge├»nvesteerde vermogen als de verantwoordelijke persoon. Dan is het vrijwel onmogelijk om verhaal te halen en je geld terug te verdienen. In zo’n geval zul je spijt hebben ooit met deze persoon in zee te zijn gegaan. Een oplossing voor dit probleem is moeilijk te geven. Wel is het te voorkomen. Verdiep je van tevoren zo serieus en geconcentreerd mogelijk in de investering. Laat uitzoeken wie er nog meer bij betrokken zijn, wat de afspraken zijn en welke garanties je kunt krijgen. Een investering is wat dat betreft een risicovolle onderneming, die zorgvuldig voorbereid dient te worden.

Voorkom geldproblemen
Geldzaken kunnen natuurlijk ook resulteren in geldproblemen. Bij leningen kun je te maken krijgen met schulden, bij beleggingen kun je flink het schip ingaan en bij een verkeerde investering kun je veel geld verliezen. Daarom is het goed om je in te lezen en altijd alert te blijven op mogelijke risico’s. We willen je niet aanpraten om altijd pessimistisch naar geldzaken te kijken, maar we willen je wel waarschuwen. Geld is een wijd begrip en hoewel de meeste bedoelingen goed zijn, kun je zo een vergissing begaan. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.