Sparen op een spaarrekening

Wanneer je besluit te gaan sparen, zet je geld weg voor later. Het kan immers zomaar zo zijn dat je later in je leven ineens geld nodig hebt. Het is fijn om in zo’n geval een aardig appeltje voor de dorst te hebben gespaard. Banken spelen handig in op de vraag van spaarders en geven diverse spaarvormen uit. We zullen er een aantal omschrijven.

Spaarrekening
Een spaarrekening zonder beperkende voorwaarde is de meest gekozen spaarvorm. Je kunt er dan ook bij elke bank voor terecht. De spaarrekening houdt in dat je zonder betaling geld op kan nemen en kan storten. Dat maakt deze spaarrekening erg flexibel. Op momenten dat je geld nodig hebt, kun je het zo opnemen. Wel betekent het dat de rente vaak een stuk lager ligt dan bij andere spaarvormen.

Duurzaam sparen
Momenteel staat het duurzaam sparen aardig in de belangstelling en is het bijzonder populair. Toch zijn er slechts enkele duurzame spaarbanken. Deze banken bieden wel veel verschillende spaarrekeningen aan. Iedere rekening voor duurzaam sparen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Maar kort gezegd komt het erop neer dat je met duurzaam sparen het hoogste rendement voor jezelf en je omgeving behaalt.

Spaarloon
Spaarloon is een speciale spaarvorm, bedoeld voor werknemers. Een deel van je brutoloon zet je namelijk op een aparte spaarrekening. Na een periode van vier jaar kun je het gespaarde bedrag onbelast opnemen. Bruto wordt dus eigenlijk netto. Soms kun je het saldo eerder van de rekening halen, bijvoorbeeld als je een huis koopt of een premie voor een lijfrenteverzekering betaalt. Hiervoor is het goed om de voorwaarden in te kijken. Mensen die meedoen aan de levensloopregeling, kunnen niet meer meedoen aan de spaarloonregeling.

Wel of niet sparen
Sparen is nooit verkeerd. Een catastrofe zoals bij de DSB zal zich, als alles goed is, niet snel herhalen. Toch is het verstandig om altijd voorzichtig te zijn, want uit het DSB-verhaal is gebleken dat ook banken grote fouten kunnen maken en dat niets gegarandeerd is. Als je spaart word je daarvoor beloond aan de hand van rente. Over het gespaarde vermogen krijg je een bepaald percentage per jaar, afhankelijk van de successen van de bank. Als je meer informatie over een bepaalde spaarvorm wil, kun je het beste in gesprek gaan met een adviseur.