Verantwoorde geldzaken

Wie geld leent, spaart of belegt wil graag verantwoord zaken doen. Daarom gaan we in de komende weken artikelen plaatsen over allerlei soorten geldzaken. Beleggingen, leningen, hypotheken en veel meer. Aan de hand van deze artikelen hopen we je te kunnen voorzien van nuttige informatie.

Hypotheek afsluiten
Een huis is erg duur. Omdat veel mensen niet in staat zijn uit eigen zak een huis te bekostigen, sluiten ze een hypotheek af. Een hypotheek is in feite een lening, die het bedrag leent om de kosten van een woning te dekken. Gedurende een looptijd van meestal dertig jaar wordt de lening afgelost. Maandelijks betaal je een deel aflossing en een deel rente. De rente is winst voor de bank. Er zijn verschillende hypotheken te vinden. Op deze website bieden we je een onafhankelijk overzicht aan. Zo kun je van tevoren besluiten welke hypotheek het beste bij jouw situatie past. Wanneer je vragen hebt, kun je altijd terecht bij een adviseur.

Geldzaken op een rij
Financieel gezien gebeurt er veel. De meeste mensen (en zeker mensen met een eigen woning) hebben te maken met een hypotheek, de aflossing en de rente ervan, en met talloze verzekeringen. Daarnaast wordt er nog wat gespaard en zijn er maandelijks veel uitgaven. Omdat deze geldzaken in sommige gevallen door elkaar lopen, is het goed om je geldzaken op een rij te zetten. Dit kun je zelf doen, door bijvoorbeeld een map aan te maken met alle financiële stukken. Ook kun je een financieel experts vragen je te ondersteunen. Want één ding is zeker: als je geldzaken overzichtelijk zijn, is je hoofd dat ook.

Registratie van BKR
Wat nu als je een lening hebt afgesloten en deze niet terug kan betalen? De restschuld blijft staan en neemt zelfs toe, maar je hebt geen middelen om de lening af te betalen. In dat geval wordt er een registratie gemaakt bij het BKR. Je krijgt hier het stempel van een negatieve BKR codering, wat betekent dat je genoteerd staat als iemand die zijn leningen niet heeft afbetaald. Daar blijft het niet bij, want je zult incassobureaus op je dak krijgen. De bank zal net zolang doorgaan met spullen afpakken, tot het geleende vermogen is afgelost. Daarna blijf je zitten met een negatieve BKR codering en wordt het heel moeilijk om ergens anders een lening af te sluiten.

Advies bij geldzaken
Zoals je hebt gemerkt komt er heel wat kijken bij geldzaken. Lang niet alles is zo vanzelfsprekend. Bovendien verschilt een lening nogal van een belegging en is een spaarvorm weer heel wat anders dan een hypotheek. En toch zijn er ook overal weer overeenkomsten. Niet gek dus dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Wanneer je meer informatie over geldzaken wil, kun je (behalve op deze site) ook terecht bij banken en financiële adviseurs. Zij zullen je met plezier uitleggen wat al die zaken nu precies betekenen en wat ze voor jou kunnen doen.