Hypotheken vergelijken

Hypotheken vliegen je om de oren als je op zoek bent naar een huis. Omdat de meeste mensen niet in staat zijn zomaar een huis te kopen, zullen ze een hypotheek af moeten sluiten. Je kunt een hypotheek zien als een lening, die je gedurende een tiental jaar af zult lossen. Tevens betaal je een percentage aan rente over het geleende vermogen. Aan het eind van de looptijd is de hypotheek afgelost en het huis van jou. In dit artikel besteden we aandacht aan enkele hypotheken.

Spaarhypotheek
De spaarhypotheek is een hypotheek die uit twee delen bestaat. Het gaat om een hypothecaire lening en een spaarverzekering. Wie een spaarhypotheek heeft, betaalt maandelijks aan twee rekeningen: één voor de lening, waarvoer rente betaald wordt en één voor de spaarrekening, waar het kapitaal opgebouwd wordt. Met het opgebouwde kapitaal wordt uiteindelijk, na zo’n dertig jaar, de hypotheek in één keer afgelost.

Krediethypotheek
Een krediethypotheek kan gezien worden als een krediet in rekening-courant, met een hypothecair onderpand. Daarom wordt deze hypotheek ook wel een rekening-couranthypotheek genoemd. Tijdens de looptijd van de hypotheek kan tot een overeengekomen maximum geld worden opgenomen, worden afgelost en weer opnieuw worden opgenomen. De rente wordt alleen berekend over het bedrag dat ook echt is opgenomen. Het rentetarief is variabel.

Lineaire hypotheek
Een lineaire hypotheek is een vorm van een hypothecaire lening. Bij een lineaire hypotheek wordt de lening gelijkmatig afgelost. De te betalen termijnen bestaan uit rente en aflossing. De verschuldigde rente wordt berekend over het nog openstaande saldo van de hoofdsom, de totale lasten (rente en aflossing) zijn aan het begin van de looptijd relatief hoog. De hoofdsom is dan nog hoog, dus wordt er veel rente betaald. Omdat de hoofdsom langzaamaan wordt afgelost, hoeft er steeds minder rente betaald te worden.

Hypotheekadviseur
Deze drie hypotheken dienden als inzicht in de wereld van de hypotheken. De komende weken zullen we nog meer artikelen plaatsen die je een nog uitgebreider beeld zullen geven van de vele hypotheken. In de tussentijd adviseren we je om goed rond te zoeken en eventueel bij een hypotheekadviseur aan te kloppen. Met zijn of haar kennis van zaken kan de hypotheekadviseur je het beste helpen bij het vinden van een mooie hypotheek.