Verantwoorde geldzaken

Wie geld leent, spaart of belegt wil graag verantwoord zaken doen. Daarom gaan we in de komende weken artikelen plaatsen over allerlei soorten geldzaken. Beleggingen, leningen, hypotheken en veel meer. Aan de hand van deze artikelen hopen we je te kunnen voorzien van nuttige informatie.

Rentetarieven
Bij leningen, hypotheken, spaarvormen en beleggingen krijg je altijd te maken met rentetarieven. Het is altijd de kunst om een lening en hypotheek af te sluiten terwijl de rente gunstig is. Bij sparen is een hoge rente vaak mooi meegenomen, omdat je dan meer betaald krijgt over je gespaarde vermogen. Vergelijk daarom altijd de rentetarieven van verschillende banken met elkaar. Houd ze een tijdje in de gaten en als je zeker bent dat je de rentetarieven kunt waarderen, kun je besluiten met een bank in zee te gaan. De rentetarieven zijn niet alleen bij banken terug te vinden. Op het internet kun je ook een duidelijk overzicht aantreffen van verschillende rentetarieven. Op deze website zul je die informatie ook tot je beschikking hebben, via een onafhankelijke partij.

Geldzaken op een rij
Financieel gezien gebeurt er veel. De meeste mensen (en zeker mensen met een eigen woning) hebben te maken met een hypotheek, de aflossing en de rente ervan, en met talloze verzekeringen. Daarnaast wordt er nog wat gespaard en zijn er maandelijks veel uitgaven. Omdat deze geldzaken in sommige gevallen door elkaar lopen, is het goed om je geldzaken op een rij te zetten. Dit kun je zelf doen, door bijvoorbeeld een map aan te maken met alle financiële stukken. Ook kun je een financieel experts vragen je te ondersteunen. Want één ding is zeker: als je geldzaken overzichtelijk zijn, is je hoofd dat ook.

Registratie van BKR
Wat nu als je een lening hebt afgesloten en deze niet terug kan betalen? De restschuld blijft staan en neemt zelfs toe, maar je hebt geen middelen om de lening af te betalen. In dat geval wordt er een registratie gemaakt bij het BKR. Je krijgt hier het stempel van een negatieve BKR codering, wat betekent dat je genoteerd staat als iemand die zijn leningen niet heeft afbetaald. Daar blijft het niet bij, want je zult incassobureaus op je dak krijgen. De bank zal net zolang doorgaan met spullen afpakken, tot het geleende vermogen is afgelost. Daarna blijf je zitten met een negatieve BKR codering en wordt het heel moeilijk om ergens anders een lening af te sluiten.

Lees de kleine letters
De afgelopen alinea’s zijn de leningen, beleggingen, hypotheken, rentetarieven en spaarvormen je om de oren gevlogen. Wanneer je van plan bent jezelf een financieel product aan te laten meten, ben je voorzien van informatie. Je kunt zelf het beste bepalen of je genoeg informatie hebt. Is dat niet het geval, neem dan de tijd om nog meer verdieping te zoeken. Als laatst willen we je waarschuwen om altijd te letten op de kleine lettertjes. In contracten en overeenkomsten worden vaak mooie termen gebruikt, maar zorg dat je precies weet wat ze betekenen. Want het is straks jouw handtekening die eronder moet staan!