Hypotheken vergelijken

Hypotheken vliegen je om de oren als je op zoek bent naar een huis. Omdat de meeste mensen niet in staat zijn zomaar een huis te kopen, zullen ze een hypotheek af moeten sluiten. Je kunt een hypotheek zien als een lening, die je gedurende een tiental jaar af zult lossen. Tevens betaal je een percentage aan rente over het geleende vermogen. Aan het eind van de looptijd is de hypotheek afgelost en het huis van jou. In dit artikel besteden we aandacht aan enkele hypotheken.

Aflossingsvrije hypotheek
Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt het geleende bedrag niet afgelost. In plaats daarvan betaalt de lener alleen rente. Er wordt vooraf geen datum overeengekomen waarop de hypotheeklening volledig terugbetaald moet zijn.
Normaal gesproken wordt er bij een aflossingsvrije hypotheek niet maandelijks op de lening afgelost. In plaats daarvan wordt er vaak afgelost bij het verkopen van de woning. Net als bij de annuïteitenhypotheek blijven de maandelijkse lasten constant zolang de rente gelijk blijft.

Groeihypotheek
Met de groeihypotheek wordt een hybride hypotheekvorm bedoeld. Het gaat hier om een verstandige samenvoeging van een aflossingsvrije lening en een kapitaalverzekering waarmee een belastingvrij kapitaal wordt opgebouwd. Maandelijks betaal je een premie voor de kapitaalverzekering. De maandlasten groeien gedurende een aantal jaren mee met de groei van je inkomen. Uiteindelijk komen de lasten niet veel hoger uit dan bij een standaard hypotheek.

Klimaathypotheek
Met deze hypotheekvorm kun je geld lenen tegen een zeer aantrekkelijke rente, bedoeld voor het duurzaam bouwen of verbouwen van een eigen woning. Zo heb je, met een lagere rente over dat deel van de hypotheek dat bestemd is voor duurzaamheid en een structureel lagere energierekening, dubbel financieel voordeel. De rentekorting krijg je over het deel van de hypotheek dat je gebruikt voor een milieuvriendelijke verbouwing, bijvoorbeeld voor het laten zetten van dubbel glas, het vervangen van een ketel, het isoleren van een dak of het plaatsen van zonnecollectoren. Je kunt rekenen op een rentekorting van maximaal 1%. De hypotheekrente bedraagt momenteel zo'n 4,5 à 5%. Vooral kopers van milieuvriendelijke nieuwbouwwoningen zullen naar verwachting fors gaan profiteren van de klimaathypotheek.

Hypotheekadviseur
Deze drie hypotheken dienden als inzicht in de wereld van de hypotheken. De komende weken zullen we nog meer artikelen plaatsen die je een nog uitgebreider beeld zullen geven van de vele hypotheken. In de tussentijd adviseren we je om goed rond te zoeken en eventueel bij een hypotheekadviseur aan te kloppen. Met zijn of haar kennis van zaken kan de hypotheekadviseur je het beste helpen bij het vinden van een mooie hypotheek.