Spaarvormen

Ben je van plan te gaan sparen? Dat is een slimme keuze. Door te sparen zet je geld weg voor een later moment. Maar je hebt als spaarder veel keuze. Daarom vertellen we je in dit artikel meer over enkele spaarvormen. Dan kun je zelf bepalen welke spaarvorm je het beste vindt.

Sparen op een spaarrekening
Op een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden kun je altijd geld storten en spaargeld opnemen. Zit je even krap bij kas, dan kun je meteen bij je geld. Spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden zijn vaak gratis. Je betaalt bij het inleggen en opnemen geen kosten. Daar staat tegenover dat de rente soms iets lager is dan op andere spaarrekeningen.

Bonusspaarrekening
Bonussparen heeft een groot voordeel, namelijk dat de bank je beloont als je niet aan het opgespaarde geld op je rekening komt. Op die manier ontvang je dus een hogere rente op het saldo op je spaarrekening. Maar toch ben je ook heel flexibel omdat je altijd aan je spaargeld kunt komen. De bank beloont je in principe voor je spaarzin. Vanwege het grote aantal verschillende bonusspaarrekeningen is het wel zo handig om van tevoren naar de voorwaarden van de bonusspaarrekening te informeren.

Spaarverzekering
Aan de hand van de spaarverzekering bouw je kapitaal op bij een verzekeraar. De verzekeraar keert dit bedrag uit op een afgesproken einddatum. Maar als je dat graag wil, kan de spaarverzekering ook uitkeren bij overlijden voor de einddatum. Daar betaal je maandelijks of jaarlijks een premie voor. De premie kun je vervolgens weer beleggen in beleggingsfondsen. Ook kun je geld sparen voor een gegarandeerde opbrengst op de einddatum. De spaarverzekering wordt ook wel kapitaalverzekering genoemd.

Banken en sparen
Waarom geven banken eigenlijk een spaarrekening uit? Dat is heel simpel. Zoals je weet krijg jij jaarlijks een rentepercentage over het betaalde bedrag. Dat doet een bank niet omdat ze je aardig vindt. Banken investeren het geld van hun spaarders namelijk in beleggingen, zoals aandelen en obligaties. Als ze daar winst uithalen, gaat dat voor een groot deel naar de bank zelf. Maar om jou te bedanken voor het beschikbaar stellen van je spaarcenten, krijg jij jaarlijks rente over je bedrag. Als het goed gaat met een bank, uit dat zich meestal in hogere rentes.