Alles over geldzaken

De beste en meest complete informatie over geldzaken wordt gebundeld in een flinke reeks artikelen. Leningen, hypotheken, rentetarieven, risico’s en veel meer facetten worden met elkaar vergeleken. Zo weet je direct waar je aan toe bent.

Soorten leningen
Er zijn heel veel soorten leningen, die inspelen op de vraag van mensen. In de basis heb je voornamelijk het doorlopend krediet en de persoonlijke leningen. Deze twee leenvormen worden het meest aangeboden. Daarnaast heb je allerlei leningen die inspelen op persoonlijke behoeften. Enkele voorbeelden zijn de studentenlening (speciaal voor studenten), het pluskrediet (voor mensen ouder dan zestig jaar), het woz krediet (een lening gebaseerd op de woz waarde van een woning) en de flitslening (voor mensen die in korte tijd geld willen lenen). Deze leningen hebben allemaal hun voor- en hun nadelen. We raden je dan ook aan om de artikelen over leningen op onze site goed door te nemen, zodat je van tevoren weet waar je aan begint.

Geldzaken op een rij
Financieel gezien gebeurt er veel. De meeste mensen (en zeker mensen met een eigen woning) hebben te maken met een hypotheek, de aflossing en de rente ervan, en met talloze verzekeringen. Daarnaast wordt er nog wat gespaard en zijn er maandelijks veel uitgaven. Omdat deze geldzaken in sommige gevallen door elkaar lopen, is het goed om je geldzaken op een rij te zetten. Dit kun je zelf doen, door bijvoorbeeld een map aan te maken met alle financiële stukken. Ook kun je een financieel experts vragen je te ondersteunen. Want één ding is zeker: als je geldzaken overzichtelijk zijn, is je hoofd dat ook.

Lenen met BKR registratie
Is het mogelijk om te lenen met BKR registratie? Het antwoord is: moeilijk. Omdat banken en kredietverstrekkers recht hebben te weten wie een lening wel of niet afbetaalt, kunnen ze erachter komen dat jij (met een negatieve codering bij het BKR) in het verleden een lening niet hebt afbetaald. Dan kunnen ze besluiten jou geen lening meer te geven. En geef ze eens ongelijk. Jij wil toch ook je geld terug, als je dat hebt uitgeleend? Toch is er nog een andere optie. Je kunt gaan lenen bij particuliere bedrijven. Vaak zijn dit de aanbieders van de flitslening, de minilening of het microkrediet (andere naam, maar ongeveer dezelfde betekenis). Het enige nadeel is dat de administratiekosten bij deze leningen fors hoger liggen dan de gemiddelde rente bij een bank.

Risico’s vermijden
Veel mensen zijn bang dat ze in financiële problemen komen bij het aangaan van een lening of hypotheek. Omdat niet iedereen even goed overweg kan met geldzaken, adviseren we om zoveel mogelijk risico’s uit de weg te gaan. Dat kan door je te verdiepen in de geldzaken in kwestie, maar ook door advies te vragen bij onafhankelijke experts. Wanneer je geen vertrouwen hebt in een lening, een hypotheek of wat voor financieel product dan ook, dan doe je er beter aan om het product te vermijden. Er zijn vaak genoeg vervangers. Want het laatste wat we willen is dat je in de problemen komt.