Spaarvormen

Ben je van plan te gaan sparen? Dat is een slimme keuze. Door te sparen zet je geld weg voor een later moment. Maar je hebt als spaarder veel keuze. Daarom vertellen we je in dit artikel meer over enkele spaarvormen. Dan kun je zelf bepalen welke spaarvorm je het beste vindt.

Spaarrekening zonder beperkende voorwaarden
De meest bekende vorm van sparen is waarschijnlijk nog wel de spaarrekening. Deze kun je vaak zonder beperkende voorwaarden openen, wat betekent dat je er moeiteloos geld op kunt storten en af kunt halen, wanneer het jou uitkomt. Dat is handig als je geld nodig hebt, want je kunt er zo bij. Deze soort spaarrekeningen zijn vaak gratis. Je hoeft niet te betalen voor het storten en opnemen van geld. Bij een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden ligt de rente vaak wel wat lager.

Bonusspaarrekening
Bonussparen heeft een groot voordeel, namelijk dat de bank je beloont als je niet aan het opgespaarde geld op je rekening komt. Op die manier ontvang je dus een hogere rente op het saldo op je spaarrekening. Maar toch ben je ook heel flexibel omdat je altijd aan je spaargeld kunt komen. De bank beloont je in principe voor je spaarzin. Vanwege het grote aantal verschillende bonusspaarrekeningen is het wel zo handig om van tevoren naar de voorwaarden van de bonusspaarrekening te informeren.

Banksparen
Banksparen bestaat sinds 1 januari 2008. Banksparen is een vrij goedkope manier van sparen met aardig wat belastingvoordeel. Je kunt banksparen vergelijken met de spaar- en lijfrenteverzekering die sommige verzekeraars aanbieden. Je kunt dus ook profiteren van een flink fiscaal voordeel. Wel zijn de kosten van banken vaak een stuk lager dan de kosten van een verzekeraar en daardoor dus een stuk voordeliger.

Spaarvormen vergelijken
De drie spaarvormen in dit artikel zijn niet de enige vormen van sparen. Er zijn er nog veel meer. Zoek daarom op internet en in brochures naar meer informatie, als je nog geen juiste spaarvorm gevonden hebt. Vraag ook altijd naar de voorwaarden, want je hebt kunnen lezen dat banken vaak strikte voorwaarden aan sparen stellen. Banken investeren aan de hand van jouw spaargeld in projecten en beleggingen. Het is ook goed om daarvan af te weten. Dan weet je in ieder geval wat er met jouw geld gebeurt als je er even niet bij kan.