Vergelijk hypotheken

Een huis kopen gaat in de meeste gevallen gepaard aan een hypotheek. Wie een huis wil kopen, zal een hypotheek af moeten sluiten. Op die manier leen je geld van de bank of hypotheekverstrekker om je huis te kunnen kopen. In de jaren die volgen zul je de hypotheek, in de meeste gevallen, af gaan lossen en een rentepercentage betalen. Wanneer de hypotheek is afgelost, ben je volledig eigenaar van het huis. In dit artikel zullen we een aantal hypotheken toelichten, in de hoop dat het je helpt bij het vinden van de juiste.

Tophypotheek
Een tophypotheek is een hypothecaire lening voor een bedrag van meer dan 90% van de executiewaarde van de woning. Bij meer dan 100% wordt er vaak gesproken van een supertophypotheek. In de praktijk worden tophypotheken verstrekt tot 125% van de executiewaarde. De bedoeling daarvan is dat de aankoopsom van het huis en de transactiekosten uit de lening betaald kunnen worden. Een hypotheeklening boven 90% van de executiewaarde kan extra riskant zijn voor de bank wanneer de huizenkoper onvoldoende buffers heeft om tegenslag op te vangen.

Krediethypotheek
Een krediethypotheek kan gezien worden als een krediet in rekening-courant, met een hypothecair onderpand. Daarom wordt deze hypotheek ook wel een rekening-couranthypotheek genoemd. Tijdens de looptijd van de hypotheek kan tot een overeengekomen maximum geld worden opgenomen, worden afgelost en weer opnieuw worden opgenomen. De rente wordt alleen berekend over het bedrag dat ook echt is opgenomen. Het rentetarief is variabel.

Startershypotheek
De startershypotheek is geen gewone hypotheek. Wanneer je nog aan het begin van je professionele carrière staat, ligt je loon vaak wat lager. Met de startershypotheek kun je daarom meer lenen dan je denkt. De startershypotheek houdt er rekening mee dat je in de toekomst meer gaat verdienen. Hierdoor kun je dus een hogere hypotheek afsluiten dan op basis van je huidige loon mogelijk zou zijn.

Oriëntatie
Dit artikel diende als oriëntatie bij het vinden van de geschikte hypotheek. De komende weken zullen we proberen je nog meer op de hoogte te brengen van de verschillende hypotheken. Wanneer je serieus van plan bent een hypotheek af te sluiten, adviseren we je contact op te nemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Deze persoon kan je meer vertellen over alle hypotheekvormen en een hypotheek zoeken die het beste bij jouw situatie past.