Verantwoorde geldzaken

Wie geld leent, spaart of belegt wil graag verantwoord zaken doen. Daarom gaan we in de komende weken artikelen plaatsen over allerlei soorten geldzaken. Beleggingen, leningen, hypotheken en veel meer. Aan de hand van deze artikelen hopen we je te kunnen voorzien van nuttige informatie.

Rentetarieven
Bij leningen, hypotheken, spaarvormen en beleggingen krijg je altijd te maken met rentetarieven. Het is altijd de kunst om een lening en hypotheek af te sluiten terwijl de rente gunstig is. Bij sparen is een hoge rente vaak mooi meegenomen, omdat je dan meer betaald krijgt over je gespaarde vermogen. Vergelijk daarom altijd de rentetarieven van verschillende banken met elkaar. Houd ze een tijdje in de gaten en als je zeker bent dat je de rentetarieven kunt waarderen, kun je besluiten met een bank in zee te gaan. De rentetarieven zijn niet alleen bij banken terug te vinden. Op het internet kun je ook een duidelijk overzicht aantreffen van verschillende rentetarieven. Op deze website zul je die informatie ook tot je beschikking
hebben, via een onafhankelijke partij.

Risico’s van geld lenen
Aan het lenen van geld kleven talloze risico’s. Omdat veel advertenties het erg mooi weten te brengen, zou je soms zeggen dat lenen voordeliger is dan niet lenen. En dat is een grote valkuil, want met een lening betaal je altijd. Geld lenen zal nooit gratis zijn, want banken willen ook verdienen. Daarom raden we je aan om te zoeken naar de risico’s van leningen en pas echt te lenen wanneer je niet anders kan. Zoek naar geschikte informatie en bepaal pas dan welke lening je af wil sluiten. Ook kun je de Risicometer Leningen toepassen, om te kijken wat een lening met jouw situatie in zal houden.

Aflossen van hypotheek
Een hypotheek afsluiten is één. Maar dan moet je ook nog gaan aflossen. Hoe zit dat nu precies in elkaar? Een hypotheek bestaat uit een grote lening. Je zult maandelijks die lening moeten aflossen. Zoals overeengekomen is met de hypotheekverstrekker of de bank betaal je een deel van die aflossing per maand. Maar daar komt dan ook nog rente bij. De rente is het geen waar de banken aan verdienen. De rente kan een vast of variabel percentage zijn van de volledige hypotheeksom. Wanneer je grote delen tegelijk aflost, kan de rente dalen. Het is dus goed om je in deze informatie te verdiepen. Zo hou je de aflossing zelf in de hand, evenals de hoogte van de rente.

Financiële coach
Een financiële coach kan handig zijn als je zelf geen zin hebt om al die geldzaken te bestuderen. Een coach kan je namelijk kort en bondig op de hoogte houden van je geldzaken, zonder dat je er zelf naar hoeft om te kijken. Want dat al die geldzaken erg veel op elkaar lijken, dat is duidelijk. Een financiële coach is een expert op het gebied van leningen, spaarvormen en verzekeringen. Hij kan je het beste van advies bedienen en persoonlijke vragen beantwoorden