Vergelijk hypotheken

Een huis kopen gaat in de meeste gevallen gepaard aan een hypotheek. Wie een huis wil kopen, zal een hypotheek af moeten sluiten. Op die manier leen je geld van de bank of hypotheekverstrekker om je huis te kunnen kopen. In de jaren die volgen zul je de hypotheek, in de meeste gevallen, af gaan lossen en een rentepercentage betalen. Wanneer de hypotheek is afgelost, ben je volledig eigenaar van het huis. In dit artikel zullen we een aantal hypotheken toelichten, in de hoop dat het je helpt bij het vinden van de juiste.

Aflossingsvrije hypotheek
Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt het geleende bedrag niet afgelost. In plaats daarvan betaalt de lener alleen rente. Er wordt vooraf geen datum overeengekomen waarop de hypotheeklening volledig terugbetaald moet zijn.
Normaal gesproken wordt er bij een aflossingsvrije hypotheek niet maandelijks op de lening afgelost. In plaats daarvan wordt er vaak afgelost bij het verkopen van de woning. Net als bij de annuïteitenhypotheek blijven de maandelijkse lasten constant zolang de rente gelijk blijft.

Beleggingshypotheek met effecten
De beleggingshypotheek met effecten kan worden gezien als een aflosvrije lening, met een daaraan verpand effectendepot. Dit kan een door geldnemer zelf opgebouwde beleggingsportefeuille zijn. Het kan ook een belegrekening zijn waar bij aanvang van de lening een storting op wordt gedaan. Bij het aangaan van de lening wordt naast de hypotheekakte ook een akte van verpanding getekend, waardoor de geldnemer niet zonder meer aan het belegde vermogen kan komen.

Klimaathypotheek
Met deze hypotheekvorm kun je geld lenen tegen een zeer aantrekkelijke rente, bedoeld voor het duurzaam bouwen of verbouwen van een eigen woning. Zo heb je, met een lagere rente over dat deel van de hypotheek dat bestemd is voor duurzaamheid en een structureel lagere energierekening, dubbel financieel voordeel. De rentekorting krijg je over het deel van de hypotheek dat je gebruikt voor een milieuvriendelijke verbouwing, bijvoorbeeld voor het laten zetten van dubbel glas, het vervangen van een ketel, het isoleren van een dak of het plaatsen van zonnecollectoren. Je kunt rekenen op een rentekorting van maximaal 1%. De hypotheekrente bedraagt momenteel zo'n 4,5 à 5%. Vooral kopers van milieuvriendelijke nieuwbouwwoningen zullen naar verwachting fors gaan profiteren van de klimaathypotheek.

Hypotheekadvies
Je hebt drie hypotheekvormen met elkaar kunnen vergelijken via dit artikel. De komende weken zullen we je nog meer op de hoogte houden van andere hypotheken. Toch is het raadzaam om, wanneer je van plan bent een hypotheek af te sluiten, in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Hij of zij zal je meer kunnen vertellen over de hypotheek die het beste bij jouw situatie past.